فهرست كتاب‌هاي چاپ سنگی بیدل دهلوي در ماوراءالنهر ـ ازبکستان

فهرست كتاب‌هاي چاپ سنگی بیدل دهلوي در ماوراءالنهر ـ ازبکستان

بنابر تحقیقاتی که آقای دکتر ابراهیم خدایار رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ازبکستان و آقای غلام کریم اف از کاکنان موسسه ابوریحان بیرونی در تاشکند داشتند، تعداد 54 نسخه چاپی از کتاب های بیدل دهلوی معرفی شد.

این تحقیقات در قالب مقاله ای با عنوان”فهرست كتاب‌هاي چاپ سنگی بیدل دهلوي در ماوراءالنهر ـ ازبکستان”  در سومین کنگره بین المللی عرس بیدل ارایه شد.

 

فهرست كتاب‌هاي چاپ سنگی بیدل دهلوي در ماوراءالنهر ـ ازبکستان

 

 غلام کریم‌اف

 کارمند علمی انستیتوی ابوریحان بیرونی تاشکند

 دکتر ابراهیم خدایار

   استادیار دانشگاه تربیت مدرس

 

چكيده

پس از آنكه شهرت بيدل دهلوي و سبك نويسندگي و شاعري وي در ابتداي قرن سيزدهم هجري قمري در ماوراءالنهر پيچيد و نويسندگان و شاعران اين منطقه پيروي از بيدل را در شعر و نثر براي اثبات توانايي خود در عرصة ادبیات آغاز كردند، جريان بيدل‌گرايي در اين منطقه با تقليد از فرم و انديشة اين شاعر بزرگ رواج گرفت و پس از خروج از دايرة خواص و ورود به مدارس و مكاتب اين شهرها، به يكي از دل‌مشغولي‌هاي هر روزينة عوام نيز تبديل شد. در اين مقاله،  پس از يك مقدمه در علل اقبال مردم به آثار و افكار بيدل در آسياي ميانه، تحليل اجتماعي و وابستگي طبقاتي خطاطان، تدوين‌گران و ناشران از منظر نقد اجتماعي، به نقش اين آثار در حفظ هويت فرهنگ و تمدن اسلامي – ايراني، در دوران آغازين حضور امپراتوري روسيه در منطقه اشاره خواهد شد. در پايان، فهرست 54 نسخة چاپي آثار بيدل در طول 34 سال فعاليت چاپخانه‌هاي سنگي اين منطقه (1301-  1335ق/1883– 1916م) به طور خلاصه معرفي مي‌شود.

 

واژه‌هاي­كليدي: ادبيّات تاجيک، ماوراء‌النّهرِ قرن نوزدهم و بيستم، بيدل دهلوي، ازبكستان، نسخه‌هاي چاپ سنگي

 

مقدمه

میرزا عبدالقادر بیدل دهلوی (1504-1133ق/ 1644- 1720م) در طول قرون گذشته یکی از معروف‌ترین شاعران فارسی‌گوي در آسیای میانه بود. ترتیب صدها نسخة خطي از آثار این شاعر در ماوراءالنهر، نشان از اهمیت اين شاعر و متفكر در شکل‌دهی به ذوق و اندیشة مردم اين منطقه دارد. در مخزن انستیتوی ابوریحان بیرونی تاشکند، نسخ خطی متعددی از آثار بیدل نگه‌داری می‌شود؛ از جمله 293 نسخه از دیوان بیدل، 38 نسخه از چهار عنصر، 18 نسخه از رقعات، 27 نسخه از طلسم حیرت، 19 نسخه از طور معرفت (سیر هرات)، 13 نسخه از عرفان، 16 نسخه از قصاید فیوض، 49 نسخه از محیط اعظم (میخانه یا ساقی‌نامه)، 57 نسخه از نکات و … در کتاب فهرست دست‌نویس‌های عرفانی محفوظ در مؤسسة شرقشناسی فرهنگستان علوم جمهوری ازبکستان، قرون 18-1(بیرونی) فهرست شده است.

در اواخر قرن نوزدهم و در آغاز قرن بیستم میلادی در شهرهای آسیای میانه از جمله خیوه، بخارا، سمرقند و تاشکند آثار بیدل، اغلب دیوان او، در چاپخانه‌های مختلف چاپ شده است.  هرچند هدف اصلی از چاپ این کتاب‌ها تجارت بود، نبايد از گسترش فرهنگ اسلامي و عرفاني و تقويت پيوندهاي مردمان اين منطقه با خط و زبان فارسي از يك سو و تقويت روابط آنان با ديگر فارسي‌زبانان حوزة تمدن ايراني در مناطقي از قبيل افغانستان، هندوستان و مسلمانان ترك‌زبان روسيه در تاتارستان غافل بود، چراكه بیدل یکی از پرخوانده‌ترین شاعران فارسی‌گوي در آسیای میانه به شمار مي‌رفت؛ آثارش در مکتب‌ها نیز (مدارس ابتدایی امروز) به عنوان مواد درسی مورد مطالعه و بررسی قرار می‌گرفت و این جدا از محافل بیدل‌خوانی متعددي بود که در سطح مدارس (مراکز عالی و دانشگاه‌های امروز) در بین خواص؛ و در چهارسوق‌ها، نانوايي‌ها و بازارها در بين عوام،  در طول حدوداً يك و نيم قرن گذشته (1200-1335ق) رایج بود و موجب گردآمدن دوستداران بيدل، از سراسر شهرهاي مناطق يادشده، در محافل بيدل‌خواني مي‌شد.

بررسی دیوان­های شاعران و نویسندگان تاجیک و ازبک­زبان این منطقه به­خوبی از تأثیر بیدل بر آن­ها حکایت دارد. گزارش محققان و تذکره­نویسان بر لایه­های مختلف طبقات اجتماعی مردم، سویة دیگر این تأثیرها را آشکار می­کند. نگاهی به شناسنامة این کتاب­ها و تحلیل مقدمه­ها، مؤخرها و حواشی آن­ها، نکات جالب­توجهی را از منظر نقد اجتماعي و جامعه­شناختی فراروی خواننده قرار می­دهد:

  1. 1. هیچ طبقة خاصی از مردم از تأثیر بیدل در این منطقه برکنار نبوده است. ناشران و خوش­نویسان آثار بیدل در طبقه­های زیر قابل بررسی هستند:

1-1. صاحبان امارت و حاکمان. اولین چاپ آثار بیدل به یاری وزیر دربار امارت خیوه در سال 1301ق به چاپ رسیده است.

2-1. طبقة سادات و تاجران علوم دینی در نشر و گسترش آثار بیدل نقش داشته­اند. دیوان بیدل در سال 1322ق در سمرقند به سعی و اهتمام محمدصالح خواجه بخاری، تاجر کتب علوم شرعیه، به چاپ رسیده و این امر، یکی از مهم­ترین دلایل تقویت پيوند مردم با دین و عرفان به وسیله چاپ این کتاب­ها بوده است.

3-1. از آنجا که دانش­آموزان و طلبه­های مکاتب آسیای میانه پس از خواندن اشعار حافظ، به خواندن آثار بیدل اهتمام می­ورزیدند، نقش مفتی­ها، قاضی­ها، میرزایان، عالمان و مدرسان علوم ادبی و دینی در انتشار آثار بیدل بیشتر از بقیه بود :«معلوم ناظران اين كتاب بوده باشد كه اكثر كودكان مكتب‌خانه بعد از اين كتاب مستطاب [حافظ] به ميرزا بيدل مي‌درآيند، خط آن شكسته مي‌باشد؛ بنابرآن اين كمينة كاتب از جهت شناختن خط شكسته از براي صبيانان به قدر دانش، در هر صفحه داخل گردانيد». بخش اعضم آثار بیدل از سوی همن طبقه دست­نویس مي‌شد و یا به چاپ می­رسید تا در مقام کتاب­های درسی در رشد فکری مخاطبان موثر واقع شود.

4-1. نقش تاجران کتاب از شهرهای سمرقند، بخارا، تاشکند، خوقند و خجند در چاپ و انتشار آثار بیدل قابل توجه است. در شناسنامة تعداد چشمگیری از این کتاب­ها، القابی نظیر عمده­التجار و زبدة تجار دیده می­شود.

5-1. پیگیری نام خوش­نویسان شهرهای بزرگ آسیای میانه در میان این آثار، می­تواند یکی از مهم­ترین منابع تهیة مواد خام برای علاقه­مندان مطالعات تاریخ اجتماعی و فرهنگی این منطقه باشد. در این آثار، نام خوش­نویسان بزرگی همچون اوتب شاشی، شاه‌اسلام شاشی، ملاآرتوق، عبدالمؤمن دروازی، محمد شاهمراد تاشکندی و … دیده می­شود.

 

  1. شناسنامة کتاب­ها، اغلب به زبان فارسی نوشته شده است؛ اما در يكي دو مورد شناسنامة ازبکی نیز دیده می­شود. در موارد دیگری نیز مجوزهای چاپ کتاب به خط و زبان روسی به چشم مي‌خورد. این مسئله به شروع اعمال سانسور از سوی روسیه در چاپ کتاب در این منطقه مربوط می­شود؛ امری که با پیروزی انقلاب کمونیستی در سال 1917م با شدت تمام ادامه یافت و در سال‌های بعد با خشم و غضب بیشتری پیگیری شد و نه تنها هیچ کتابی به خط فارسی چاپ نشد، بلکه در دهة چهارم قرن بیستم، در زمان استالین، به کشتار روشنفکران به بهانة مطالعة آثار کلاسیک فارسی انجامید و در نهایت بسیاری از همین کناب­های چاپ شده در کورهاي آتش سوزانده شد.
  2. در حاشیة یکی از همین آثار، رباعیات خیام و شرح حال وی دیده می­شود. شمارة 33 این فهرست دیوان بیدل مع رباعیات عمرخیام فی­الحاشیه که در تاشکند و به اهتمام قاضی این شهر، غلام رسول، منتشر شده است، در این دسته قرار می­گیرد. این اثر برای پیگیری شهرت خیام در آسیای میانه و تهیة کتاب­شناسی این حكیم و شاعر ایرانی بسیار مهم است.
  3. اغلب آثار چاپ شده، در برگيرندة آثار منظوم بيدل، به‌ويژه غزليات، رباعيات، قصائد و محيط اعظم، است و به‌ندرت آثار منثور وي، از جمله رقعات و نكات، را شامل مي‌شود. تمام اين آثار برگزيده و منتخب هستند؛ بدين جهت، تحليل و بررسي اين آثار در شناخت دقيق‌تر ذوق و سليقة تدوين‌كنندگان و مخاطبان آن‌ها بسيار سودمند است.
  4. 5. بر اساس این تحقیق، نخستین بار که دیوان بیدل مع نکات، اشارات و محیط اعظم در سال 1301 ق/ 1883م در چاپخانة سنگی دولتي خیوه به چاپ رسید تا سال 1335ق/ 1916م که آخرین چاپ سنگی بیدل با خط فارسی در چاپخانة غلامیة تاشکند با نام دیوان بیدل به اهتمام حاجی عبدالرئوف‌بن‌عبدالنبی به زیور طبع آراسته شد، جمعاً حدود 54 بار دیوان بیدل و منتخبات وي در چهار شهر بزرگ آسیای میانه به چاپ رسید که سهم تاشکند از این تعداد بیشتر از بقیة شهرها بود. در طول این سال‌ها – حدود 34 سال- آثار بیدل در شهرهای خیوه، یک بار؛ سمرقند، سه بار؛ بخارا، پنج بار؛ و تاشکند، چهل و پنج بار، به چاپ رسیده است. ما در این مقاله معرفی کوتاهی از54 چاپ آثار بیدل در آسیای میانه را معرفی خواهیم کرد. اين كار نقش مهمي در بيدل‌شناسي در حوزة تمدني ايران و آسياي ميانه و تهیة کتاب­شناسی آثار وی خواهد داشت.

فهرست چاپ‌های سنگی آثار بیدل که در ماوراءالنهر به شکل چاپ سنگی انجام پذیرفته، بر اساس دو مخزن تهیه شده است:

  1. مخزن کتاب‌های چاپ سنگی انستیتوی شرقشناسی ابوریحان بیرونی فرهنگستان علوم جمهوری ازبکستان که در اين فهرست از آن با نام «بیرونی» یاد می‌شود.
  2. مخزن حمید سلیمان که در فهرست از آن با نام «حمید سلیمان» ذکر می‌شود. درخور توجه است كه قبلاً در ازبکستان انستیتوی نسخ خطی‌ای به نام حمید سلیمان وجود داشت که اخیراً قریب به اکثر کتب خطی آن به انستیتوی ابوریحان بیرونی منتقل شد و مخزن آن به طور جداگانه در ساختمان همین مؤسسه محفوظ است و شمارهاي جداگانه‌ای دارد. چاپ‌های آثار بیدل را که در مخزن حمید سلیمان نگهداری می‌شوند، مستوره خیرالله‌یوا، کارمند علمی انستیتوی ابوریحان بیرونی تنظيم کرده است.
  3. دیوان بیدل مع نکات، اشارات، محیط اعظم

بیرونی 8724، 10366، 10367، 10368

به اعانت جناب علیجاه… مقرب حضرت سلطانی، دولت‌خواه دودمان خاقانی، المسمی به محمدمراد و الملقب به دیوان­بیگی در مطبعة خورشیدمطلع دارالخلاقه خیوق به سعی و اهتمام بندة درگاه حضرت سبحانی ابراهیم ایشان.

340ص، اندازه 33×20، در صفحه 340: سنة 1301ق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی، 10907

به اهتمام شرکت خیریة جدیده در شهر سمرقند در مطبع تیموروف طبع شد.

168 صفحه، اندازه: 25×13، از 2 تا 157 غزلیات؛ از 158 تا 168 رباعیات.

در ص 168: راقم عبدالغفور، سنه 1301ق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 10909، 4382

در ولایت سمرقند فردوس‌مانند در مطبع تیموروف طبع گردید.

162 صفحه؛ اندازه: 24× 15، از 2 تا 153 غزلیات؛ از 153 تا 162 رباعیات.

در صحفة 162: به اختتام انجامید به دستیاری میرزا عبدالواحد بخاری به سعی و اهتمام سیادت‌نسبت محمدصالح خواجه بخاری، تاجر کتب علوم شرعیه، فی سنة 1322ق.

  1. کتاب غزلیات

بیرونی 4383، حمید سلیمان 6154

در ولایت سمرقند در مطبعه تیموروف طبع گردید. 1325ق/ 1907م

144 صفحه؛ 21×12، از 2 تا 144 غزلیات.

  1. دیوان بیدل

بیرونی، 4382، 10910

به فرمایش ملا عبدالحکیم و ملا عبدالرحمن در مطبع سلیانف و گزَ‌رُف در سمرقند رونق طبع یافت.

144 صفحه؛ اندازه؛ 24×14، از 2 تا 116 غزلیات؛ از 117 تا 144 رباعیات.

در صفحة 144: سنة 1329ق پنجم شوال به قلم میرزا سید عبدالسلام مخدوم‌بن‌ملا سید عبدالحمید مفتی ولد ملا سیدعبدالله مدرس کابل اتمام پذیرفت.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4381

به اهتمام ملا محمدی مخدوم در مطبع کاگان بخارای شریف طبع پذیرفت.

120 صفحه؛ اندازه 24 ×15، از 2 تا 97 غزلیات؛ از 97 تا 120 رباعیات.

در صفحة120: سنة 1326ق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4328

در بخارای شریف در چاپخانة کاگان.

368 صفحه؛ اندازه: 27× 18، از 2 تا 357 غزلیات؛ از 358 تا 368 رباعیات.

در صفحة 368: سنة 1327ق. بیدالحقیر میرزا داود خواجه.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4380، 10577

در مطبع کاگان دارالسلطنه فاخرة بخارای شریف مطبوع گردید.

120 صفحه؛ اندازه: 22×13، از 2 تا 98 غزلیات؛ از 98 تا 120 رباعیات.

در صفحة 120: الحمدالله تمام شد نسخة شریف به کلک احقرالعباد عبدالمؤمن شاه دروازی، سنة‌ 1328ق.

  1. دیوان بیدل مع قصائد فیوض

بیرونی 4329

در بلدة فاخرة بخارای شریف در مطبع لوین طبع گردید. سنة‌ 1330ق.

160 صفحه؛ اندازه 27× 16، قصائد فیوض در حاشیة کتاب نوشته شده است.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4379، 18636

در مطبع بخارا مطبوع گردید (سال چاپ معلوم نیست).

120 صفحه؛ اندازه: 22× 14، از 2 تا 111 غزلیات؛ از 111 تا 120 رباعیات.

در صحفة 120: الراقم عبدالمنان حاجی­بن­عبدالوهاب المرحوم.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4364، حمید سلیمان 5424،

به اهتمام حاجی عبدالرؤف‌بن‌عبد النبی در شهر تاشکند در مطبع پورصوف.

168 صفحه؛ اندازه: 24× 14، از 2 تا 145 غزلیات؛ از 145 تا 168 رباعیات.

در صحفة 168: العبدالمذنب محمد شاهمراد.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4339، 12520، 20750

به اهتمام حاجی عبدالرؤف‌بن‌عبدالنبی شهر تاشکند، پورصوف‌‌نینک باصمه‌خانه‌سیده.

168 صفحه؛ اندازه: 28× 18.

تفاوت اين چاپ از شمارة قبل در این است که اندازه‌اش بزرگ‌تر و در حاشیة‌ کتاب نیز اشعار بیدل نوشته شده است.

  1. دیوان بیدل

بیروی 4365

به اهتمام حاجی عبدالرؤف در شهر تاشکند در مطبعة غلامیه.

120 صفحه؛ اندازه: 24× 14، از 2 تا 104 غزلیات؛ از 104 تا 119 رباعیات.

در صفحة 120: الراقم شاه اسلام الشاشی، سنة‌ 1326ق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4341، 20735، حمید سلیمان 798

در شهر تاشکند در مطبع پورصوف به اهتمام حاجی عبدالروف طبع گردید.

128 صفحه؛ اندازه: 28× 18، از 2 تا 120 غزلیات؛ از 121 تا 128 رباعیات.

در صحفة‌ 128: سنة 1330ق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4340، 10903

به اهتمام حاجی عبدالرؤف‌بن‌عبدالنبی در شهر تاشکند در مطبع غلامی (سال چاپ معلوم نیست).

128 صفحه؛ اندازه: 26× 17، از 2 تا 123 غزلیات؛ از 123 تا 128 رباعیات.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 10575، 10908، حمید سلیمان 3756

به اهتمام شرکت خیریه جدیده در بلدة تاشکند طبع شد.

168 صفحه؛ اندازه: 24× 13، از 2 تا 157 غزلیات؛ از 158 تا 168 رباعیات.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4330، 9054، حمید سلیمان 1533

به اهتمام شرکت جدیده در تاشکند به حلیة طبع آراسته شد.

192 صفحه؛ اندازه: 27× 18، از 2 تا 181 غزلیات؛ از 182 تا 192 رباعیات.

در صحفة 192: سنة 1319ق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4327، 14501، حمید سلیمان 3757

در بلدة تاشکند به اهتمام شرکت خیریة جدیده در چاپخانة پادشاهی لباس طبع در برکشید.

192 صفحه؛ اندازه: 28× 18، از 2 تا 181 غزلیات؛ از 182 تا 192 رباعیات.

در صفحة 192: سنة 1321ق اثر کلک نجم‌الدین خواجه الخوقندی.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 18567

به اهتمام شرکت جدیده در تاشکند طبع شد.

192 صفحه؛ اندازه: 23× 16، از 2 تا 181 غزلیات؛ از 182 تا 192 رباعیات.

در صفحة 192: سنة 1314ق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4354

به اهتمام ملا فاضل آخوند خوقندی ابن ملا عبدالله آخوند با اجازت معارف نظارت جلیلة پتیربورخ در سنة 1315ق مطابق سنة 1893م. در شهر تاشکند در مطبع لاختین به طبع مزین گردید.

162 صفحه؛ اندازه: 25× 15، رباعیات در حواشی صفحات 162-158.

در صفحة162: تمام شد غزلیات میرزا عبدالقادر بیدل با همراهی رباعیات در حاشیه در بیست و دوم شهر شوال در سنة 1315 هجری مطابق بیست و ششم افریل [آوريل] در سنة 1893 عیسوی در روز دوشنبه.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4333، 10904، 11916، حمید سلیمان 3897

به اهتمام خیرالحاج ملا عبدالملک حاجی ولد عبدالنبی در شهر تاشکند در مطبع فتوخوف.

228 صفحه؛ اندازه: 28× 18، از 2 تا 226 غزلیات (411 غزل)؛ 227-228 رباعیات.

در صفحة 228: سنة 1313ق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4344

به اهتمام اصغرخواجه ابن سعادت‌خواجه ایشان در ولایت تاشکند در مطبع بریدینباخ طبع شد.

192 صفحه؛ اندازه: 26× 17، از 2 تا 181 غزلیات؛ از 182 تا 192 رباعیات.

در صفحة 192: سنة 1314ق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4345، حمید سلیمان 6572

به اهتمام ملا اکمل­خان ابن ملا اسلام‌خان مرحوم مطبوع گردید. در شهر تاشکند در مطبعه ایلیین.

168 صفحه؛ اندازه: 24× 14، از 2 تا 157 غزلیات؛ از 158 تا 168 رباعیات.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4346، حمید سلیمان 5371

به اهتمام سید اکبرخواجه‌بن‌سیدعمر قاری در شهر تاشکند در چاپخانة ایلیین طبع شد.

156 صفحه؛ اندازه: 24× 14، از 2 تا 145 غزلیات؛ از 145 تا 156 رباعیات.

در صفحة 156: سنة 1323ق کتبه‌المذنب شاه اسلام.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4356

به فرمایش ملا سید احمدخواجه سلیمان خواجه‌اوغلی در ولایت تاشکند در چاپخانة غلامی طبع شد.

120 صفحه؛ اندازه: 24× 14، از 2 تا 97 غزلیات؛ از 97 تا 120 رباعیات.

در صفحة120: به قلم ملا آرتوق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 15735، حمید سلیمان 3234

به اهتمام ملا محمد زفربیک محمداوغلی در سنة 1326ق در شهر تاشکند در مطبع پورصوف طبع شد.

120 صفحه؛ اندازه: 23× 14، از 2 تا 98 غزلیات؛ از 98 تا 120 رباعیات.

در صفحة 120: سنة 1326ق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4352، 10906

به سعی و اهتمام و خراجات زبدة تجار ملا میرزا احمدبن‌میرزا کریم حاجب مرحوم تاشکندی در سنة 1331ق در ولایت تاشکند در مطبع آزیا به زیور طبع آراسته شد.

120 صفحه؛ اندازه: 23× 13، از 2 تا 97 غزلیات؛ از 97 تا 120 رباعیات.

در صفحة 120: سنة 1331ق کتبه الفقیر کمترین خوشنویسان ملا عبدالغفور ملقب به اوتب‌‌بن‌رسول محمد شاشی.

  1. دیوان بیدل

بیرونی  10905، حمید سلیمان 5406

به فرمایش عمده‌التجار کتب، ملا میرزا احمد‌‌‌‌بن‌میرزا کریم مرحوم، در مطبع نامی گرامی طبع شد.

96 صفحه؛ اندازه: 22× 13، از 2 تا 73 غزلیات؛ از 73 تا 96 رباعیات.

در صفحة 96: سنة 1333ق.

  1. کتاب غزلیات مع قصائد فیوض

بیرونی 4342

به اهتمام میرزا احمد‌بن‌میرزا کریم در شهر تاشکند.

108 صفحه؛ اندازه: 27× 17، از 2 تا 108 غزلیات؛ در حواشی صفحات 102-108 قصائد فیوض.

در صفحة 108: سنة 1333هجری 1915 عیسوی.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4348

به اهتمام ملاغلام رسول‌خواجه‌بن‌محمد رسول‌خواجه در تاشکند در مطبع بریدینباخ مطبوع گردید.

نوشتة روسی: در سال 1893م از سانسور واقع در سن‌پترزبورگ اجازة چاپ گرفته شده است.

192 صفحه؛ اندازه: 23× 14، از 2 تا 181 غزلیات؛ از 182 تا 192 رباعیات.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4347

به اهتمام ملا غلام رسول‌خواجه‌بن‌محمد رسول خواجه در شهر تاشکند در مطبع برایدینباح طبع شد.

نوشتة به زبان روسی: در سال 1896م از سانسور واقع در سن‌پترزبورگ اجازة چاپ گرفته شده است.

192 صفحه؛ اندازه: 25× 15، از 2 تا 181 غزلیات؛ از 182 تا 192 رباعیات.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4331، 15033، 15459، حمید سلیمان 1053

به اهتمام غلام‌رسول خواجه‌بن‌محمدرسول‌خواجه در ولایت تاشکند در چاپخانة پورصوف طبع شد.

127 صفحه؛ اندازه: 28×17‌، از 2 تا 121 غزلیات؛ از 121 تا 128 رباعیات.

در صفحة 128: تمت الکتاب بعون الملک الوهاب سنة 1325ق محمد شاهمراد العبدالمذنب.

  1. دیوان بیدل مع رباعیات عمر خیام فی‌الحاشیه

بیرونی 4349، 4350 ، حمید سلیمان 4200

به اهتمام قاضی ولایت تاشکند، غلام رسول‌خواجه­بن‌محمد رسول‌خواجه در تاشکند چاپ شد.

147 صفحه؛ اندازه: 24× 14، از 2 تا 137 غزلیات؛ از 137 تا 147 رباعیات.

در حواشی صفحات 2-8 شرح حال حکیم عمر خیام و در حواشی صفحات 137-139 رباعیات حکیم عمرخیام ديده مي‌شود.

  1. کتاب غزلیات مع قصائد فیوض

بیرونی 4334، 14860

به سعی و اهتمام و خراجات زبدة تجار ملاتیمور خواجه‌بن‌حاجی محمد خواجة خجندی در ولایت تاشکند در مطبع غلامی طبع شد.

144 صفحه؛ اندازه 28× 18، از 2 تا 144 غزلیات؛

در حواشی صفحات 142-144 قصائد فیوض.

صفحة 144: سنة 1333 هجری 1915م.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4353

به فرمایش ملا تیمور خواجه­بن­حاجی محمد خواجة خجندی در ولایت تاشکند در چاپخانة غلامی به حلیة طبع رسید.

120 صفحه؛ اندازه: 24× 14، از 2 تا 97 غزلیات؛ از 97 تا 120 رباعیات. (بي‌تا)

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4351، 14970 ، حمید سلیمان 6846

به حسب فرمایش ملا غلامحسن مخدوم در بلدة تاشکند در مطبع غلامی طبع گردید.

119 صفحه؛ اندازه 24× 14، از 2 تا 104 غزلیات؛ از 104 تا 119 رباعیات.

در صفحة 119: سنة‌ 1327ق. المنشی شاه اسلام

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4343

در بلدة تاشکند به اهتمام یعقوب‌خواجة صحاف ابن پادشاه خواجة صحاف در چاپخانة‌ ایلیین طبع شد.

192 صفحه؛ اندازه 26× 17، از 2 تا 181 غزلیات؛ از 182 تا 192 رباعیات.

در صفحة 192: سنة 1318ق.

38 دیوان بیدل.

بیرونی 4338، 12797، حمید سلیمان 3124

به اهتمام یعقوب‌خواجه ایشان در سنة 1324ق در تاشکند در مطبع پورصوف طبع شد.

136 صفحه؛ اندازه: 28× 18، از 2 تا 121 غزلیات؛ از 122 تا 136 رباعیات.

در صفحة 136: کاتب ملا شاه‌اسلام شاشی.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4355، 15747، حمید سلیمان 757

به اهتمام ملا محمدناصح مخدوم‌بن‌ملا علی داملا در ولایت تاشکند در چاپخانة غلامی به حلیة طبع مقبول جهان شد.

120 صفحه؛ اندازه: 22× 13، از 2 تا 97 غزلیات؛‌ از 97 تا 120 رباعیات.

در صفحة 120: سنة 1333ق به قلم خاکسار کُتّّاب، یوسف تاشکندی نوقلمی جلّابی.

  1. غزلیات بیدل مع قصائد فیوض در حاشیه

بیرونی 4332، 11972، 12518، 12597، 13778، 15458، 18975، حمید سلیمان 304

به سعی و اهتمام و خراجات زبدة تجار ملا عبدالقادربای و ملا عبدالعظیم‌بای ابنین قاری عبدالرحیم‌بای تاشکندی در ولایت تاشکند در مطبع پورصوف طبع شد.

160 صفحه؛ اندازه: 26× 17، از 2 تا 160 غزلیات؛ در حواشی صفحات 152-157 قصاید فیوض.

در صفحة 160: الفقیرالمذنب محمد شاهمراد، 1330ق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4357، 15746، حمید سلیمان 4697

به اهتمام راقم و به خراجات ملاعبدالقادربای و ملا عبدالعظیم‌بای ابنین قاری عبدالرحیم‌بای تاشکندی در بلدة تاشکند در چاپخانة پورصوف طبع شد. سنة 1332ق.

192 صفحه؛ اندازه: 22× 13، از 2 تا 181 غزلیات؛ از 182 تا 192 رباعیات.

در صفحة 192: العبدالمذنب محمد شاهمراد.

  1. دیوان بیدل مع نکات

بیروني 4337، حمید سلیمان 6676

این نسخة‌ منتخبة دیوان میرزا عبدالقادر بیدل مع نکات درحاشیه به اهتمام رحیم خواجه ایشان ابن علی خواجه ایشان با اجازت معارف نظارت جلیلة دارالسلطنة‌ پیتیربُرخ در سنة 1309 هجری در 1892 عیسوی در شهر تاشکند در مطبع لاختین طبع شد.

216 صفحه؛ اندازه: 28× 18، از 2 تا 210 غزلیات؛ از 210 تا 216 رباعیات؛ در حاشیة صفحات 212- 216 نكات.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4358، 9405، 14342، حمید سلیمان 475

در ولایت تاشکد در مطبع لاختین طبع گردید.

227 صفحه؛ اندازه: 23× 13، از 2 تا 217 غزلیات؛ از 217 تا 227 رباعیات.

صفحة 227: سنة 1311ق20 محرم من ید فقیر شاهمراد (نام ناشر معلوم نیست).

  1. دیوان بیدل

بیرونی 10576، حمید سلیمان 6487

به اهتمام راقم در بلدة تاشکند در مطبع برایدینباخ لباس‌الطباع در برکشید.

192 صفحه؛ اندازه: 22× 12، از 2 تا 181 غزلیات؛ از 182 تا 192 رباعیات.

در صفحة 192: سنة‌ 1316ق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4361، 4363، حمید سلیمان 5954

در 3 نوامبر سال 1900 عیسوی از سانسور واقع در سن‌پترزبورگ برای چاپ اجازه گرفته شد. چاپخانة ایلیین در تاشکند.

144 صفحه؛ اندازه: 23× 14، از 2 تا 132 غزلیات؛ از 132 تا 144 رباعیات.

در صفحة 144: الراجی شاه‌اسلام.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4362

در ولایت تاشکند در چاپخانة پورصوف به زیور طبع آراسته گردید.

168 صفحه؛ اندازه: 24× 14، از 2 تا 157 غزلیات؛ از 158 تا 168 رباعیات.

در صفحة 168: سنة‌ 1319ق.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4336، حمید سلیمان 4961

در تاشکند در مطبع پورصوف سنة‌ 1321ق. 144 صفحه؛ اندازه: 38×‌18، از 2 تا 130 غزلیات؛ از 130 تا 144 رباعیات.

در صفحة 144: العبدالمذنب محمد شاهمراد.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4360، 9999، 16138، حمید سلمیان 5419

در ولایت تاشکند در مطبع غلامیه طبع شد. 118 صفحه؛ اندازه: 23× 13، از 2 تا 104 غزلیات؛ از 104 تا 118 رباعیات.

صفحة 118: سنة 1328ق من ید فقیر ملا اوتب شاشی.

  1. دیوان بیدل

بیرونی 4359، 14322

در ولایت تاشکند در مطبع غلامی طبع گردید.

120 صفحه؛ اندازه: 24× 14، از 2 تا 97 غزلیات؛ از 97 تا 120 رباعیات.

در صفحة120: به قلم ملا عبدالغفور ملقب به ملا اوتب‌ رسول‌محمد اوغلی تاشکندی، سنة 1330ق.

  1. دیوان بیدل مع قصائد فیوض

بیرونی 4335

در تاشکند در مطبع غلامی چاپ شد.

120 صفحه؛ اندازه: 28× 18، از 2 تا 114 غزلیات؛ از 115 تا 120 رباعيات، در حواشی صفحات 120-122 قصاید فیوض.

  1. دیوان بیدل

حمید سلیمان 530

به اهتمام ملا ظهورالدین مخدوم‌بن‌ملا موسی قاری در ولایت تاشکند در چاپخانة غلامی طبع شد.

120 صفحه؛ 22 × 13، از 2 تا 97 غزلیات؛ از 97 تا 120 رباعیات.

در صفحة120: سنة 1333ق.

  1. دیوان بیدل

حمید سلیمان 3487

به فرمایش ملا زفر‌بن‌شکور محمد تاشکندی در ولایت تاشکند در چاپخانة غلامی طبع شد.

96 صفحه؛ اندازه: 23× 13، از 2 تا 73 غزلیات؛ از 73 تا 96 رباعیات.

در صفحة 96: کاتب میرعلی.

  1. دیوان بیدل

حمید سلیمان 3936

در مطبعة ایليین در شهر تاشکند.

144 صفحه؛ اندازه: 21×12، از 2 تا 137 غزلیات؛ از 137 تا 144 رباعیات.

در صفحة 144: العبدالمذنب محمد شاهمراد، سنة 1319ق.

  1. دیوان بیدل

حمید سلیمان، 6252

به اهتمام حاجی عبدالرؤف‌بن‌عبدالنبی در تاشکند در مطبعة غلامی طبع شد.

96 صفحه؛ اندازه: 22×12، از 2 تا 76 غزلیات؛ از 76 تا 92 رباعیات.

در صفحة 96: سنة 1335ق.

فهرست منابع

  1. حافظ، شمس‌الدين محمد؛ ديوان حافظ؛ چاپ سنگي، تاشكند: انستيتوي نسخ خطي ابوريحان بيروني، شمارة 4311.
  2. خدايار، ابراهيم ؛ غريبه­هاي آشنا؛ تهران: تمدن ايراني، 1384ش.
  3. خصلت، سيدهيبت‌الله؛ تحفة خصلت؛ به اهتمام عرفان آتاجان؛ تاشكند: نور، 1992م. (ازبكي، فارسي)
  4. عيني، صدرالدين؛ كليّات: رسالة ميرزا عبدالقادر بيدل؛ ج11، بخش نخست، دوشنبه: عرفان، 1964م. (تاجيكي)
  5. عيني، صدرالدين؛ نمونة ادبيّات تاجيك؛ مسكو: نشريات مركزي خلق جماهير شوروي سوسياليستي، 1926م.

 

  1. Hand list of Sufi Manuscripts (18th– 20th Centuries), in the holdings of the Oriental Institute Academy of Science Republic of Uzbekistan (Biruni).

 

 

 

  • برچسب ها:
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.